ΜΑΛΛΙΑ - ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Μύθοι και αλήθειες για τη φροντίδα των μαλλιών.
Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο στο μάρκετινγκ για να πωλούνται φθηνά χημικές ουσίες, όπως τα προϊόντα για τη φροντίδα των μαλλιών. Τα περισσότεροι από αυτά όχι μόνο είναι αχρείαστα αλλά ακόμη και επικίνδυνα. Εδώ έχουμε κάποιους από τους μύθους της περιποίησης των μαλλιών:

ΜΥΘΟΣ # 1: Μπορείτε να επιδιορθώσετε τα μαλλιά.
Σίγουρα έχετε δει κάποια διαφήμιση να λέει: "Το τάδε σαμπουάν δυναμώνει τα μαλλιά, σας απαλλάσσει από την ψαλίδα και διορθώνει τα κατεστραμμένα μαλλιά". Τα μαλλιά όμως είναι κατεστραμμένα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για αναδόμηση. Μόλις διαχωριστούν οι άκρες δημιουργείται η γνωστή μας «ψαλίδα» και δεν γίνεται τίποτε πια. Από τη στιγμή που έχει υποστεί βλάβη, δεν υπάρχει σωτηρία. Είναι σαν να λέμε θα ενυδατώσω ένα ξερό κλαδί και μετά θα γίνει πάλι χλωρό. Απλά δεν είναι εφικτό. Πως είναι δυνατόν οι εταιρείες να μπορούν να ισχυρίζονται ότι «αναδομούν» τα μαλλιά; Αυτά τα σαμπουάν και τα μαλακτικά χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που καλύπτουν τις τρίχες, ώστε να τις αισθανόμαστε ή να μοιάζουν σαν να έχουν διορθωθεί. Από κάτω όμως βρίσκεται η ίδια κατεστραμμένη τρίχα. Είναι σαν βάφουμε ένα σάπιο ξύλο με φρέσκια μπογιά και να λέμε ότι το διορθώσαμε. Ναι, η ζημία μπορεί να σκεπαστεί, αλλά από κάτω, θα βρίσκεται ένα σάπιο κομμάτι ξύλου. Έτσι την επόμενη φορά που θα δείτε μια διαφήμιση για "αποκατάσταση μαλλιών" απλά αντικαταστήστε την λέξη "επισκευή" με " χημική επικάλυψη» για να έχετε την πραγματική εικόνα.

Μύθος # 2 : Η έννοια «ξηρά» μαλλιά

Ας  το αναλύσουμε. Ποιο είναι το αντίθετο του «ξηρού»; Προφανώς το χλωρό. Ενυδατωμένο θα λέγαμε στην περίπτωση των  μαλλιών. Τι κάνει κάτι να είναι υγρό; Το νερό, θα λέγαμε φυσικά. Έτσι όταν λέμε ότι  "ενυδατώνουμε" τα μαλλιά, μάλλον τους βάζουμε νερό. Αυτό όμως δεν θα το θέλαμε. Γιατί όταν τα μαλλιά είναι ενυδατωμένα, η τρίχα είναι πολύ αδύναμη, επειδή έχει απορροφήσει νερό και οι σύνδεσμοι της κερατίνης έχουν αποδυναμωθεί. Τι γίνεται με τις λιπαρές ουσίες; Είναι αυτές που ενυδατώνουν; Όχι, ούτε αυτές. Τα λιπαρά μαλλιά δεν είναι πιο δυνατά ή πιο «βολικά» . Τα λιπαρά μαλλιά είναι θαμπά και άτονα . Έτσι συμπεραίνουμε ότι τα στεγνά μαλλια (που σημαίνει άνυδρα με ελάχιστο λάδι) είναι κάτι που θέλουμε πραγματικά. Εμείς λοιπόν τι κάνουμε όταν "ενυδατώνουμε" τα μαλλιά; Το ίδιο σαν να τα " επισκευάζαμε ". Απλά τα καλύπτουμε με χημικές ουσίες, έτσι ώστε να τα αισθανόμαστε πιο μαλακά. Τα μαλλιά δεν χρειάζεται να είναι ενυδατωμένα, όπως θα πρέπει να είναι το δέρμα μας. Πολύ μικρή ποσότητα κάποιας λιπαρής ουσίας βοηθά στο να προσθέσουμε  λάμψη στα μαλλιά, αλλά δεν χρειάζεται πολύ.
Τότε τι αισθανόμαστε όταν λέμε ότι έχουμε «ξηρά» μαλλιά;
Κατεστραμμένα ή ταλαιπωρημένα μαλλιά ίσως; 
Υπάρχουν νευρώδη μαλλιά, υπάρχουν κατσαρά μαλλιά αλλά δεν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός όπως "ξηρά" μαλλιά.
   
Μύθος # 3: Τα μαλλιά σας χρειάζονται βιταμίνες.

Θυμηθείτε, η τρίχα είναι νεκρό υλικό. Οι βιταμίνες δεν κάνουν τίποτα για τα μαλλιά. Έχουμε ώφελος από τις βιταμίνες, όταν απορροφηθούν μέσα στο σώμα, σε κάτι που είναι ζωντανό. Το σώμα χρησιμοποιεί τις βιταμίνες στις μεταβολικές οδούς για να δημιουργήσει την ενέργεια, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, την κατασκευή ή επιδιόρθωση των ιστών.

Η Pro-V, η βιταμίνη Β-12, η βιταμίνη Ε και όλα αυτά τα επιστημονικά συστατικά  των "συμπλεγμάτων βιταμινών" βρίσκονται απλά στην ετικέτα για να τραβούν την προσοχή σας. Τα ρίχνουμε στα μαλλιά μας για να τα ξεπλύνουμε στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου